Putul de piatra nr. 1, sector 1, Bucuresti | 0744-305-852

Sensibilitatea dentară

Vorbim astăzi despre durerile dentare şi despre sensibilitatea dinţilor, două probleme întâlnite frecvent, în strânsă legătură, ce cauzează stări de disconfort sau nervozitate. O primă cauză a acestor efecte este reprezentată de eroziunea smalţului şi expunerea dentinei, ca urmare a contactului cu diferite substanţe acide.

Se tot spune că alimentaţia contează foarte mult pentru a avea dinţi sănătoşi. Ei bine, e un mare adevăr aici iar una din cauzele principale pentru care există această recomandare este şi pentru că s-a dovedit că anumite alimente dăunează smalţului. De exemplu, acidul din citrice, vinul sau lactatele fermentate îl atacă, făcându-l să se inmoaie şi să devină astfel predispus la eroziune. Saliva reuşeşte de cele mai multe ori să repare micile eroziuni ce apar ca urmare a acţiunii diferitelor substanţe acide, numai că, atunci când consumul este ridicat, saliva nu prea mai reuşeşte să ţină pasul, făcând astfel posibilă apariţia sensibilităţii dentare.

Există bineînţeles şi tratament pentru dentina expusă. Ea poate fi acoperită în cadrul cabinetului stomatologic, cu o simplă plombă sau cu o faţetare ceramică. Controalele periodice la medicul stomatolog şi periajele profesionale au un rol important, ele sunt categoric un real mod de prevenţie, alături de evitarea consumului de alimente sau băuturi ce dăunează dinţilor.