Putul de piatra nr. 1, sector 1, Bucuresti | 0744-305-852

Gura uscată şi efectele ei asupra danturii

Am ales să vorbim astăzi despre o problemă foarte răspândită, xerostomia, problemă ce se descrie cel mai bine ca un efect secundar al unor medicamente, al unor boli, al unor tratamente medicale, al deshidratării sau al stilului de viaţă. Nu putem vorbi însă despre xerostomie fără să amintim, evident, de salivă. Ea este foarte importantă pentru menţinerea curăţeniei gurii, are un rol important în masticaţie şi ajută la prevenirea infecţiilor sau a ciupercilor din gură. Cei care fumează sau consumă alcool trebuie să cunoască că aceste obiceiuri conduc şi ele, cu siguranţă, la dispariţia salivei şi apariţia xerostomiei. În mod evident, atunci când saliva nu este suficientă, apare un prim simptom de uscăciune a gurii şi o stare inconfortabilă.

Spuneam că gura uscată apare ca efect secundar al unor boli sau medicamente. De aceea, cei care suferă de anxietate, diabet, hipertensiune arterială, anemie sau boli autoimune, precum boala Parkinson, ori cei care primesc antihistaminice sau antidiareice, pot apela la produse speciale de clătire orală, prescrise de către medicul specialist, pentru a restabili umiditatea gurii. Obligatoriu, şi în acelaşi timp foarte evident, consumul de apă este cea mai potrivită soluţie atunci când vrem să menţinem gura umedă.

Ce nu trebuie ignorat este că gura uscată poate duce în timp la apariţia unor probleme deloc de neglijat ale danturii, precum gingivită, carii sau infecţii dentare şi, de aceea, toţi cei care remarcă apariţia acestui fenomen, trebuie să ia absolut toate măsurile de precauţie pentru a obţine o stare de bine.