Putul de piatra nr. 1, sector 1, Bucuresti | 0744-305-852
Azi ai primit aparatul ortodontic. Felicitari!

De tine depinde sa ajungi la sfarsitul tratamentului cat mai repede si sa arati cat de bine iti doresti!

Cum ingrijiti aparatul mobil
 • il purtati exact cat va indica ortodontul;
 • il spalati dupa fiecare masa, dar cel putin odata pe zi çu sapun si perie;
 • cat nu este in gura il pastrati curat in cutia de protectie;
 • il scoateti din gura numai tragand de sarmele laterale;
 • nu mancati guma de mestecat, nu va roadetri unghiile cu aparatul in gura;
 • nu pierdeti nicio sedinta de activare, daca nu puteti ajunge, anuntati ortodontul cu cel putin o zi inainte.
Cum ingrijiti aparatul functional
 • il purtati exact cat va indica ortodontul;
 • il spalati cel putin odata pe zi cu sapun si perie;
 • cat nu este in gura il pastrati in cutia de protectie;
 • nu pierdeti nicio sedinta de activare, daca nu puteti ajunge, anuntati ortodontul cu cel putin o zi inainte.

Chiar daca ortodontul va spune o durata medie de tratament, orice dezlipire sau neprezentare la sedintele de activare intarzie aparitia rezultatului final. Deci: nu intrebati ortodontul cat dureaza tratamentul, intrebati-va pe dumneavoastra daca ati respectat intocmai indicatiile.

Cum ingrijiti aparatul fix
 • daca nu spalati mai bine dintii, eventual cu periute de dinti speciale, cu cat se reduce riscul de pete albe, de carii. Daca nu spalati dintii, gingia creste in volum, devine dureroasa, dintii se deplaseaza mai greu si tratamentul se prelungeste;
 • orice instrument de igienizare este bine primit daca este bine utilizat: periuta de dinti, periuta electrica, periute interdentare, ate de dinti, ape de gura;
 • periutele se schimba la 2 luni de zile;
 • dintii si aparatul se periaza 2-3 minute dupa fiecare masa dinspre gingie spre dinte, si in jurul branketului;
 • este indicat sa folositi indicatorul de placa dentara pentru a evidentia zonele necuratate corespunzator;
 • nu mancati alimente dure: coaja de paine, coaja de pizza, alune, guma de mestecat, bucati mari de alimente, etc. Este bine sa nu muscati din sandvich, mar, sau alte alimente dure, ci sa le taiati. Daca nu respectati aceste indicatii, se vor deslipi bracketi sau tuburi, ceea ce inseamna costuri in plus (bracketul este de unica folosinta), si prelungirea perioadei de tratament;
 • daca ortodontul indica purtarea elasticelor trebuie respectat orarul indicat si directia lor;
 • nu pierdeti nicio sedinta de activare, daca nu puteti ajunge, anuntati ortodontul cu cel putin o zi inainte;
Cum ingrijiti retainer-ul

Ati terminat perioada activa de tratament! Felicitari! Daca doresti sa mentii rezultatul la care ai ajuns respecta cu stricteteindicatiile ortodontului referitoare la purtarea contentiei.

 • spalati aparatul cel putin odata pe zi cu sapun si perie;
 • cat nu este in gura il pastrati in cutia de protectie;
 • nu mancati alimente dure: coaja de paine, coaja de pizza, alune, guma de mestecat, bucati mari de alimente, etc. Este bine sa nu muscati din sandvich, mar, sau alte alimente dure, ci sa le taiati. Daca nu respectati aceste indicatii, se vor dezlipi arcul de retentie asezat in interiorul dintilor ceea ce inseamna costuri in plus si riscul recidivei;
 • nu pierdeti nicio sedinta de activare, daca nu puteti ajunge anuntati ortodontul cu cel putin o zi inainte.

Ortodontia nu inseamna numai alinierea dintilor, ci si modificari la nivelul arcadelor dentare si a oaselor maxilare cu influente benefice si asupra aspectului fetei.

Zambetul nostru este cartea de vizita, este primul lucru vizibil cand intalnim o persoana.

Un zambet frumos, o fata armonioasa atrage simpatie de la inceput. In orice moment aspectul fizic conteaza, iar o dantura ingrijita, curata constituie un atuu.

O muscatura corecta, pe cat mai multi dinti, ce se poate obtine printr-un tratament ortodontic va protejeaza de aparitia la maturitate a parodontozei si a problemelor articulare, de deschidere a gurii.

Medicul specalist ortodont va va evalua, va face toate masuratorile pe radiografii si modele si va face cel mai bun plan de tratament pentru situatia dumneavoastra, pentru ca fiecare pacient este unic.

In cursul tratamentului pot fi folosite aparate mobile, functionale sau fixe. Aparaele ortodontice pot functiona in interiorul cavitatii bucale, dar pot avea si sprijin pe cap sau fata.

Aparatele mobile si cele functionale trebuie purtate dupa indicatia ortodontului, trebuie spalate cel putin odata pe zi cu sapun si perie, si pastrate in cutii de protectie.

Aparatele fixe sunt asezate pe fata vizibila a dintilor si sunt de mai multe feluri: metalice sau estetice din portelan. Sunt aparate clasice lacare arcul este fixat in bracket cu ajutorul elasticelor, sau o generatie mai noua de aparate in care arcul este fixat prin intermediul unor clipsuri cu memorie.

Avantajele aparatelorautoligaturante: permit o igiena mai buna, edeplasarea spre stanga sau dreapta a dintilor se face mai repede, sunt necesare forte ortodontice mai mici, deci durerilede la activare vor fi mai mici, necesitra sedinte mai rare, lipsurile cu memorie nu permit activari puternice, riscul de rezorbtie fiind redus.

Pentru o estetica maxima se pot folosi aparate linguale, asezate in interiorul dintilor. Acestea sunt aparatele Incognito. Fiecare bracket este construit indivualpentru fiecare dinte al fiecarui pacient. Este un aparat realizat din aur pentru un confort maxim.

Indiferent de tipul de aparat fix succesul tratamentului se datoreaza nu numai calitatii bracketului si arcurilor folosite, nu numai indemanarii si experientei ortodontului, dar si ingrijirii pe care o realizati. Cu cat igiena etse mai buna, cu atat tratamentul este mai rapid, durerile mai mici si nu apar carii sau inflamatii ale gingiei. Cu cat respectati mai bine inficatiile de alimentatie, riscul dezlipirii accidentale a aparatului scade, deci nu se va prelungi durata de tratament.

Chiar daca ortodontul va spune o durata medie de tratament, orice dezlipire sau neprezentare la sedintele de activare intarzie aparitia rezultatului final. Deci: nu intrebati ortodontul cat dureaza tratamentul, intrebati-va pe dumneavoastra daca ati respectat intocmai indicatiile.