Putul de piatra nr. 1, sector 1, Bucuresti | 0744-305-852

Alimentele și sănătatea dentară

Crezi că este posibil să poți preveni două dintre cele mai frecvente boli ale civilizației moderne, cariile dentare și boala parodontală, pur și simplu îmbunătățind dieta? Deterioarea danturii se produce atunci când asupra dinților și gingiei acționează acizii din anumite alimente sau băuturi. Și, deși nutriția necorespunzătoare nu provoacă în mod direct boala parodontală, mulți cercetări arată că această boala progresează mai rapid și este mai severă la pacienții a căror dietă nu furnizează nutrienții necesari. Este știut faptul că alimentația slabă afectează întregul sistem imunitar, sporind astfel sensibilitatea organismului. De aceea, persoanele cu sisteme imunitare slăbite sunt mai susceptibile riscurilor de a dezvolta și anumite boli dentare. În plus, cercetările în domeniu arată legături strânse între starea de sănătate orala și anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumul unor alimente diverse, ca parte a unei diete bine echilibrate, poate îmbunătăți nu numai sănătatea dentară, dar poate avea un efect benefic și în raport cu alte afecțiuni ce țin de sănătatea generală a organismului.

O dietă bine echilibrată este caracterizată deci de moderație și varietate. Dezvoltați obiceiuri alimentare bune, alegeți alimente din cele cinci grupe principale de produse alimentare: fructe, legume, pâine și cereale, produse lactate și carne. Evitați dietele nebunești care limitează sau elimină grupe întregi de alimente, care au ca rezultat, de obicei, deficiențe grave în aportul de vitamine și minerale. Nu uita de consumul de apă, foarte important pentru a păstrarea unui mediu propice al gurii. Saliva protejează atât țesuturile orale dure, cât și cele moi.

Bineînțeles, să ai în vedere că poți discuta întotdeauna cu medicul dentist despre tot ceea ce poți face pentru a avea o gură sănătoasă și un zâmbet strălucitor.